Uitzending Undercover 13 oktober 2019

Misschien zondag 13 oktober, ook de uitzending gezien van “Undercover” van Alberto Stegeman op SBS6. Schrikbarend was het om te zien hoe “collega’s” misbruik maken van het vertrouwen van nabestaanden en de uitvaartbranche in een kwaad daglicht zetten.

Wij, ook als medewerkers van de NUV betreuren dit ten zeerste! Zeker ook dat dit in Nederland gebeurd.

Daarnaast gaf het programma de indruk dat bij ondernemers die bij een bepaald uitvaartkeurmerk aangesloten zijn geen misstanden zouden voorkomen, aangezien hier op gecontroleerd wordt door betreffende keurmerkorganisatie.
Dit is een uitspraak die niet voldoet aan z’n inhoud.

Betreffende keurmerk houdt in dat er jaarlijks controle plaatsvindt op veelal administratieve handelingen en protocollen v.w.b. labels en registraties bij overlijdens. Op de uitvoering en begeleiding heeft dit keurmerk totaal geen invloed of zeggenschap. Dit keurmerk is voor veel ondernemers een enorme kostenpost, die meestal doorberekend wordt aan de nabestaanden.

De NUV heeft ervoor gekozen om zich niet bij dit keurmerk aan te sluiten.
Allereerst zijn wij een vereniging en in die zin geen ondernemer. Wij werken “in opdracht” van onze leden, zonder winstoogmerk voor medewerkers. Daarnaast heeft dit keurmerk totaal geen meerwaarde m.b.t hoe een ondernemer een uitvaart uitvoert of omgaat met mensen/nabestaanden en producten.
Dit vertrouwen moet je verdienen van mensen waar je uitvaarten voor hebt gedaan en mag doen, daar gaan we voor als medewerkers van de NUV!

De leden, maar zeker ook niet-leden mogen ten alle tijde meekijken met onze werkzaamheden die wij met hart en ziel mogen uitvoeren. We vinden het zelfs prettig als mensen hierom vragen; meehelpen met verzorgen, meegaan naar ons uitvaartcentrum voor de opbaring, maar ook betrokken zijn bij de uitvaart zelf. Een uitvaart doe je samen met nabestaanden, dat is ons streven!

Daarom, hebt u vragen n.a.v het programma, wilt u graag weten hoe wij ons werk doen, neem gerust contact met ons op of kom gewoon even lang op ons kantoor aan de Vlaanderenlaan: We zijn er voor ú!